Annons:
Etiketterlivsstilbiologisk-mångfaldvattenmiljögifterutsläppgräs
Läst 1197 ggr
johan
2022-05-28, 19:12

Tänk om gräsmattor aldrig blev trendig statussymbol

Ibland tänker jag ”Tänk om…”-tankar. Idag funderade jag över vilket påverkan det haft med gräsmattor.

Om det inte blivit en trendig statussymbol med välklippt gräsmatta som tidigare endast varit möjlig för slott och adel, hade vi kanske haft en bättre miljö för bin och insekter. Vi hade kanske inte slösat bort miljontals liter färskvatten. Och inte släppt ut mängder med växthusgaser och kväveoxider från bensindrivna motorgräsklippare med dålig avgasrening.

Jag tycker det är fint att fler kommuner har börjat strunta i kortklippt gräs på många ytor. Istället låter man gräs och blommor växa.

Jag har börjat göra samma sak och spara öar med vildvuxen gräsmatta på ytor där ingen ändå är.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
Sindri
2022-05-28, 19:27
#1

Det behöver inte vara det ena eller det andra. Vi har både och. En fin liten plätt där vi kan spela badminton, krocket etc, men runtom finns många ställen med högre gräs och jag odlar många örter som lockar alla slags insekter. Och så har vi insektshotell.
Gräsmattor är bara dumt att vattna, rötterna skall lära sig att söka sig nedåt till vattnet.
Jag har flera gånger försökt få en blomsteräng från frö påsar, men det vill sig inte riktigt.
Har läst om någon kommun som delar ut fröpåsar till de som vill så själva.
Tycker ändå många är medvetna om insekters betydelse.

johan
2022-05-28, 22:55
#2

#1: Medvetna ja. Men oklippta gräsmattor är på nåt sätt lika illa som smutsiga kläder eller oborstat hår får man ibland intrycket av när man ser den eviga strävan klippt gräs.

Och jag är absolut del av det.

Men jag börjar allt mer uppskatta när man får det vilda att se ut som det är med flit.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

annia1
2022-05-29, 02:31
#3

Jag skulle lätt kunna ljuga och säga att jag varit miljömedveten i mååånga år. Men sanningen är mer lathet och ointrensse.

Visst jag klipper min gräsmatta runt 1 gång i veckan beroende på väder så kan det bli längre emellan. Men mitt ointresse/lathet har i gengäld gett mig både liljekonvaljer, vitsippor och rödfibbla (sägs vara sällsynt, men här växer den som ogräs) som fåglar sått här.

Vitsipporna skulle väl klarat sig ändå då de sitter i häcken, men det andra skulle inte finnas om jag ville ha en perfekt gräsmatta. Visst lite hjälp har jag haft av vädret. För har det varit torrt eller blött längre tid så har fågelsådden fått chans att visa sig innan de blivit avklippta.

Sen har jag även fått krusbär och sen är det nåt träd/buske jag precis sett som jag inte vet vad det är om det är fläder eller hägg. Dom skulle klarat sig oavsett för de sitter bland andra träd.

När det gäller gräsklippare jag var bland de första att skaffa mig en elklippare, med sladd. Men efter några år så blev det återigen en bensindriven (men en sån där man köpte en bensindunk på macken så lite bättre än de vanliga) för jag vill ha drift och det fanns inte på elklippare. I fjol köpte jag mig en gräsklippare som har batteri och den har drift. Passar mig alldeles utmärkt.

Har inte högt gräs, det kan jag inte säga. Inte heller vildblommor. Inte mer än att det dyker upp blå/ängsklockor lite här och där.

Har aldrig vattnat gräsmattan. Har inte behövts. Har lerjord och en del mossa så den klarar torka väldigt bra. Inte heller vattnar jag perenner mer än när det är väldigt torrt som (var det) 2018. Då fick dom rejält med vatten ett par gånger. Däremot vattnar jag säsongsblommor jag köper på våren.

När det gäller kommun så skulle jag vilja kunna säga att de legat i framkant när det gäller miljö för det finns gott om områden som de bara klipper en gång om året. Har bla ett grönområde som gränsar till min tomt. Men det handlar väl mest om pengar och det är områden där det inte vistas så många människor. Men finns inte så där jättemånga vildblommor i dom områden tyvärr.

När det gäller dom som köper sig robotklippare (finns flera i området) det tror jag beror på lathet mer än att vilja ha en perfekt gräsmatta. Dom slipper ju kuta runt med en klippare. Har själv funderat på en, men då skulle jag missa om det dyker upp något nytt som fåglarna sår, vilket jag får säga att jag är glad åt när det dyker upp nytt som normalt sett bara finns naturligt i skogen.

Det där med insektshotell. Jag vet inte riktigt vilka insekter det gäller. Men jag har geting och humlebon i väggar och på vinden på huset och i väggarna/taket på garaget. Och till bara för några år sen så var det en granne här i området som hade flera bikupor.

Nackdelen med att ha alltför mycket vildvuxet är mördarsniglarna för dom gillar att gömma/finnas i det som är oklippt.

Men generellt sett område där jag bor, förutom att det finns några med robotklippare så de flesta klipper nog bara en gång i veckan. Och det kan finnas högt gräs vid häckar och buskar. Och det där med att vattna gräset, det tror jag bara min närmaste granne gör nån gång varje sommar. Så jag skulle nog säga att område där jag bor är rätt bra förutom att det fortfarande finns bensindrivna (med gammaldags bensin) klippare.

Kortare sagt. Min trädgård får sköta sig själv.

.

Caeli
2022-06-03, 10:35
#4

I min (o)gräsmatta är blommorna viktigare än gräset. På våren klipper vi väldigt sparsamt och kör slalom mellan allt som ska sparas. Vitsipporna, svalörten och alla lökväxter som måste ha tid på sig att vissna ner i lugn och ro. Sedan kommer öar med förgätmigej, prästkragar, tusensköna och brunört.

Den allmänna acceptansen för oklippta gräsmattor tror jag beror mycket på var man bor. Här är det ingen som bryr sig och även om de hade gjort det så hade jag inte brytt mig.

Grodan
2022-06-05, 15:27
#5

Min gräsmatta är den värsta i byn där jag bor. Och tyvärr är det mest bara gräsmatta… inga balla blommor har dykt upp på de 10 år jag "vanskött" min gräsmatta. Visst har insekter älskat mina maskrosor i vår och det halvdöda äppelträdet har haft sjukt mycket blommor som getingar älskat. Men mycket mer än det är det inte. Jo, 3 vitsippor dök upp i år och det var en överraskning.
Däremot så har alla jordgubbsplantor ätits upp av tistel och tjockt gräs. Och lermyror har jättekul på min tomt. För att inte tala om brännässlor.
Lavendelodlingen har också ätits upp av gräs. Synd, för lavendel ska ju verkligen kunna sköta sig själv… men det blev för torra somrar för den eller något…
Brukar försöka vänta med att damma av gräsklipparen (klipper någon gång i månaden under sommaren) tills klövern blommat. För klöver finns det i a f. Men den är sen i år… Grannarna blänger och jag skäms lite…

Trivs insekter här? Inte vad jag märkt. Igelkottar och ormar däremot. Och katter och möss…
Men mitt gamla tegelhus är i a f ständig bostad åt getingar och vildbin.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

kamera0710
2022-06-19, 17:29
#6

En del har ju får eller getter över sommaren och slipper klippa gräset. Håller med om att det är mycket hysteri med detta.

Annons:
Maria
2022-06-19, 17:36
#7

#0 På min mans jobb med en del stora gräsytor har de skapat ängsområden.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Pyttelite
2022-06-19, 17:49
#8

Problemet är bara att kortklippt gräs håller fästingarna borta.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Caeli
2022-06-19, 18:43
#9

#8: Och mördarsniglarna…

kamera0710
2022-06-19, 20:04
#10

Kanske dags att börja använda lie igen.

Pyttelite
2022-06-19, 20:08
#11

#10: Ja det vore kul att få pröva och se om man kan lära sig.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Grodan
2022-06-19, 21:37
#12

Jag hade fel. Min gräsmatta är inte alls bara gräs. NU har jag hittat flera nya blommor. Kul. Jag har hellre blomäng än gräsmatta. Absolut.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Emo
2022-06-21, 05:30
#13

Jag vill också vara modern. 😁 Jag har fått hjälp på annat håll, så detta problem är löst. Jag försökte på knivtillverkning.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Annons:
CFIT
2022-07-01, 22:21
#14

Gräsmattor är bara "trendiga statussymboler" för de människor som bor i lägenhet.
För den övervägande delen villaägare är det bara ett stort problem som sen också får se ut därefter.

Lite som om det också skulle vara ett stort problem med "alla" olagligt uppförda helikopterplattor runt om i landet….😀😁😂

Landets alla golfbanor däremot……..ja där finns det i alla fall nått att fundera över….

Pyttelite
2022-07-01, 22:57
#15

#14: I England är gräsmattan en vetenskap.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Grodan
2022-07-02, 15:09
#16

I villaområden är gräsmattor klippta finare än golvbanor…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Pyttelite
2022-07-02, 16:28
#17

#16: Och säkert med robotar.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Grodan
2022-07-02, 16:31
#18

#17 självklart


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Pyttelite
2022-07-02, 16:47
#19

#18: Ja man är ju inte en looser med muskelkraft. 😁

I vårt kolonilottsområde finns det bensindriven klippare att ta till för en klippning på ca 20 m2.

Köpte en handjagare på jula för jag förstår inte varför man behöver den hjälpen.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Grodan
2022-07-02, 16:49
#20

#19 Jag skulle gärna köra med handjagare, har 1-2 i källaren. Men jag får dem inte att fungera. De har lixom hakat fast el något.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Pyttelite
2022-07-02, 16:55
#21

#20: Jo de måste underhållas - antagligen slipas och oljas. Finns säkert en rostrisk oxå.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Grodan
2022-07-02, 16:57
#22

#21 Mmm… jo, de får väl slumpas bort till någon som orkar…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

TatsuOni
2022-07-12, 23:07
#23

Min gräsmatta blev oavsiktligt en klöveräng. Den surrade så härligt av alla insekter, att jag vägrade att klippa den, tills alla blommor torkade bort. Jag kan lova att det störde några grannar som försökte få mig att klippa den 😂 När all klöver vissnande, så klippte jag den, men sparade öarna av vildblommor.

Jag har även slängt ut blomfrön här och där och har blommor i krukor med rabatter. Kanske lite mer vildvuxna än grannarna skulle föredra 😇


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Skönhetsrecept, Vikingar & Medeltiden. Medarbetare på Te, Goth & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Moon AppleGrey
2022-07-12, 23:13
#24

#23: din gräsmatta, din sak när den klipps. 😉

Värre tycker jag att det är med folk som inte bryr sig om att deras häckar är rena trafikfaran för att de låter dem växa okontrollerat.


'We're All Mad Here'
Alice's Adventures in Wonderland


Värd för Musik & Återbruk.
Medarbetare på Hår, Medeltiden, & Vikingar

/ Billy

[Livsfrågor]
2022-07-13, 01:12
#25

Vi har bara naturtomt. Främst för insekterna, att spara vatten och för miljön och tycker att det är kul att se vad som kommer upp. Lär mig ständigt nya växter och en del går att äta. :D Hoppas på att fler ska förstå charmen och nyttan med naturtomt och att man inte längre behöver "försvara" varför det ser ut som det gör.

CFIT
2022-07-13, 02:42
#26

Ha ha, kul med alla kommentarer kring robotgräsklippare, dåligt skötta häckar och vilka trafikfaror de innebär samt fördelen med narturtomter.

Men snälla….. försök ändå visa lite respekt för trådskaparen.
Även fast jag själv inte håller med, så var frågan ändå alvarligt ställd❤

Moon AppleGrey
2022-07-13, 03:04
#27

#26: I motsats till din kommentar #14 då förstås?

Varför anser du att din kommentar skulle vara mer respectfully gentemot ts än alla andras?
Eller är du bara grälsjuk?


'We're All Mad Here'
Alice's Adventures in Wonderland


Värd för Musik & Återbruk.
Medarbetare på Hår, Medeltiden, & Vikingar

/ Billy

Annons:
johan
2022-07-13, 08:39
#28

#26: Till skillnad från din kommentar så tycker jag övriga kommentarer höll sig ganska mycket till ämnet.

Men du verkar ofta mest ha som syfte att trolla och provocera.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

TatsuOni
2022-07-13, 09:43
#29

#24 Haha jag tyckte att det var lite kul att reta grannarna 😆

Men nää häckarna som gör att man inte kan använda gångbanor är verkligen jobbiga! Även dem som riskerar att repa bilar…


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Skönhetsrecept, Vikingar & Medeltiden. Medarbetare på Te, Goth & Musik

https://tatsu.blogg.se/

annia1
2022-07-14, 02:09
#30

I framtiden kanske "problemet" med välklippta gräsmattor är ett minne blott. Åtminstone om gotlands "nya grepp" får genomslag över hela landet.

Gotland har ju återkommande bevattningsförbud, vilket gör det problematiskt för husägare. Nu har de utlyst en tävling om fulaste gräsmattan.
Nu är det ju inte mångfalden dom tänker på utan att man behöver spara vatten, men ändå, kanske nåt att ta efter för sparar man på vattnet så blir det ju även andra effekter av det.

Från svt:s artikel. "Det kan man ju tycka är lite märkligt att vi vill hylla fula gräsmattor. Men vi har ett problem med att vi inte får lov att vattna våra gräsmattor. Det finns ett bevattningsförbud och vi har en vattensituation som vi behöver adressera på olika sätt, säger Mimmi Gibson, tf marknads- och varumärkesansvarig på Region Gotland."

Så fram till 14 augusti kommer tävlingen pågå och den 17 augusti utses vinnaren. Den vinnaren får en konsultation av en trädgårdsmästare som kommer hem och tar upp om torktåliga växter, ger tips på bevattning och alternativa sätt att plantera nu när vi går mot varmare klimat.

Det är ju inte bara gotland som brukar ha bevattningsförbud så kanske andra kommer följa efter.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/tavling-om-fulaste-grasmattan-ska-fa-gotlanningar-att-spara-vatten

.

Bevattningsförbud och ständiga uppmaningar att hushålla med dricksvattnet tillhör vardagen på Gotland under sommarhalvåret. Men nu prövar regionen ett nytt grepp för att få öbor och besökare att spara på vattnet.
Sindri
2022-07-14, 09:12
#31

Men en liten plätt kan man väl få ha? 😉 Vi spelar både badminton, kubb och krocket.

annia1
2022-07-14, 23:36
#32

Sindri #31 klart du får. För hur skulle det annars gå för latmaskar likt mig om andra ska bestämma. (saknar smilisar)

Men allvarligt sagt så är nog gotland inne på rätt spår. För tyvärr är det ju alltför många som bryter mot bevattningsförbud oavsett vilken del av landet man bor och vatten blir allt oftare en bristvara sommartid. Och ska det bara vara bristvara sommartid så måste människor tänka om och det är väl det som gotland försöker med. Att få människor att ändra sitt sätt att tänka.

Och ser man till framtiden så kommer det nog bli bevattningsförbud som standard under sommarmånaderna och det i större delen av landet. Så då lär vi inte kunna välja hur vi vill ha våra gräsmattor.

Med tanke på att klimatet blir varmare, så i framtiden kan det nog bli så att dom som vill ha fina gröna gräsmattor får skaffa plastgräs. Men hur långt fram det ligger har jag ingen aning om.

Har vi i framtiden det väder som vi har just nu så är det inga problem i sverige. Men får vi som dom har i södra europa, ja då.

.

Sindri
2022-07-15, 06:28
#33

Nej, vattnat gräsmattan har vi nog aldrig gjort. Gräs kan skapa rätt djupa rötter och vattnar man så lurar man upp dem till ytan och då kan de brännas. En ful gräsmatta repat sig rätt snabbt.

annia1
2022-07-15, 13:20
#34

Sindri #33 då kan du sova lugnt.

Jag har inte vattnat gräsmattan jag heller. Jag har ju "turen" att jag har lerjord så det håller ju fukten/vattnet kvar längre.

Jag har dock en del mossa och den brukar kunna bli gul. Men inget som stör mig.

Det jag brukar vattna är blommor som är satta i kruka/urna, det som sitter i jord får klara sig bra länge innan jag vattnar det. Även när det är rejält varmt.

Här där jag bor så av de jag kan se, vet om så är det bara närmaste grannen som brukar vattna gräsmattan som regel åtminstone en gång per år, även de få år som vi har bevattningsförbud. Men det gör inte mycket nytta för han har det på för kort stund. Men han har robotklippare och den gör ju snittyta hela tiden på gräsmattan.

Men för gotlands del är det väl det att istället för att hålla på med pekpinnar, som inte gör nån nytta, så försöker dom komma åt de som bryter mot förbud på ett roligare sätt.

.

Annons:
CFIT
2022-07-17, 04:50
#35

Undrar bara när ni själva kommer att förstå hur tragiska ni alla egentligen är…..

(Jag vet att detta är hårt sagt och räknar därför också med att bli borttagen)❤

johan
2022-07-17, 12:13
#36

#35: Varför är du ens på iFokus när det enda du någonsin tillfört är gnäll och förolämpningar?

Sorgligt att du inte lyckas fylla ditt liv med mer värdefulla upplevelser.

Om du hoppas på att bli avstängd är det väl enklare att du själv avslutar ditt konto under Inställningar, Avsluta konto.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

SolaH
2022-07-17, 12:38
#37

Man vill ju ha en finansad gräsmatta som växer, men som inte behöver klippas alls.🤔
Nåja, man får inte bestämma över allt.
Maskrosor är ju fina, men sprider sig hejdlöst överallt. Även till grannens stora förtret,som man får tänka på.

På sommarstugan lilla tomt får Maskrosorna vara ifred, men där vill dom inte växa alls!!
Kanske ska man riva upp allt och sätta blåbär istället. Både nyttigt och miljövänligt.🙂

annia1
2022-07-17, 13:47
#38

CFIT #35 du får gärna tala om varför vi är tragiska.

.

johan
2022-07-17, 16:50
#39

#38: Det genomgående temat för alla hens inlägg är att folk är korkade och patetiska. Obegripligt varför hen ens lägger tid på iFokus. Kanske säger mer om hens eget liv än våra.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

  • Redigerat 2022-07-17, 18:19 av johan
TatsuOni
2022-07-17, 18:03
#40

#39 Och startar konstiga trådar bara för att få folk att bli irriterade också…


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Skönhetsrecept, Vikingar & Medeltiden. Medarbetare på Te, Goth & Musik

https://tatsu.blogg.se/

annia1
2022-07-18, 02:05
#41

johan #39 jo, jag har sett inlägg tidigare, men kanske nån gång man kan få en förklaring till inlägget.

.

Annons:
kamera0710
2022-07-22, 22:02
#42

Om ni inte visste det så är CFIT:s mission att rädda i fokus. Detta genom att få folk att "sluta med att lyfta politiskt redan etablerade sandlådefrågor och istället ställa frågor som på riktigt verkligen berör". Se länken.

De flesta här på i fokus verkar dock lika frågande som jag om vad hen egentligen vill säga.

https://politik.ifokus.se/discussion/1505235/lat-oss-radda-ifokus

Politik iFokus är ett forum för diskussioner kring politik och samhällsfrågor.
CFIT
2022-07-28, 01:13
#43

Jag är ju som sagt "inte här för att bli populär". Och det är ju därför jag provocerar och irriterar. Men det betyder på intet sätt att jag skulle förakta, se ner eller ens ogilla det ni skriver.
Men helt ärligt… hur många har verkligen "trendiga gräsmattor" som sitt absolut största personliga eller världsliga miljöproblem?
Jag vet att ni alla har större personliga och världsliga utmaningar att fokusera på än så.

Så själv…..är jag bara glad så länge jag får vara kvar….❤ och
#42: Tack för att du hjälper mig föra mitt mantra.👍

johan
2022-07-28, 10:46
#44

#43: Tror alla med normalt fungerande hjärna inser att det inte finns en enskild sak är det största miljöproblemet.

Det är kombinationen av massor av saker som blir det stora problemet. Att minska problemet kräver att man ser över helheten.

Att spruta dricksvatten på en gräsmatta klippt med fossildriven gräsklippare blir givetvis ett problem när det görs i den stora skala det sammantaget görs.

Och jag pratar inte bara om Sverige, utan globalt.

Många bäckar små. Och tyvärr börjar ju många stora vattendrag som är livsviktiga för dricksvatten bli just bäckar små.

https://earthobservatory.nasa.gov/images/150111/lake-mead-keeps-dropping

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Water levels are at their lowest since 1937.
Maria
2022-07-28, 12:11
#45

I Göteborg har man börjat med sedumtak vid busskurer och spårvagnskurer. Bra initiativ tycker jag.

Kanske en avvikelse från ämnet men men…

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Livsfrågor]
2022-07-28, 19:45
#46

#43: Har du funderat på att bidra mer än du kritiserar? Det skulle vara ett bra mantra här i livet.

Maleficum
2022-07-28, 20:25
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4
#47

Jag kör med världens bästa grsäklippare som kommer åt även på de mest svåråtkomliga ställerna och gödslar den också! 😉

Brukar dessutom spara blommor och sånt till insekterna.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

CFIT
2022-07-30, 00:42
#48

#44: Du har helt rätt i att det är en kombination av massor av saker som skapar alla de problem vi har idag. I allt från klimat till krig.

#46: Hitta en endaste tråd där jag enbart kritiserat utan att också försöka lyfta!
Har tex aldrig anklagat någon för att inte ha en "normalt fungerande hjärna"!!!!

Annons:
Öland 4ever (oland4ever.com)
#49

Dagsläget sedan en dryg månad tillbaka är väl att alla gräsmattor vissnat på grund av den extrema torka. Vilket iof sig inte underlättas av att det råder bevattningsförbud i Borgholms kommun. Vilket det gör varje år då kommunen förbjuder "bevattning med slang". Bevattning med vattenkanna är däremot helt ok. Och självklart, har man egen brunn så gäller naturligtvis INTE detta förbud.


Bor man på Öland, solen och vindarnas ö, så skapade jag några sidor som visar vår vackra ö med hjälp av några bilder.
Oland4ever.com
Oland4ever.eu
OlandTurist.com
OlandsTuristguide.eu

CFIT
2022-07-30, 01:23
#50

#49: Det är ju bara du och jag här och nu, vilket jag älskar dig för❤

Men Johan… Kom igen nu. Jag ifrågasätter inte din hjärna nu (för du har sagt en massa riktigt smarta saker).

Men hur f-n tänkte du när du startade denna tråd?!? 😃

johan
2022-07-30, 10:35
#51

#50: Precis så enkelt som det verkar: Att det förväntas vara välklippta välvattnade gräsmattor framför varenda hus och varenda gångbana i princip hela världen så har vi släppt ut en jävla massa växthusgaser och slösat bort sjuka mängder dricksvatten på någon ganska meningslöst och fåfängt.

Det får konsekvenser när det blir i så stor skala.

Alla dessa vattenspridare som står och pumpar ut liter efter liter vatten för att gräs som växer överallt ska bli lite grönare. Gräs är ju snarare svårt att slippa där man inte vill ha det, än att behöva vattnas där det är menat att vara.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

[Livsfrågor]
2022-07-30, 14:03
#52

#50: Varför måste du komma in och förstöra för alla som anstränger sig för miljön och insekterna. Vad bidrar du med egentligen?

CFIT
2022-08-02, 01:16
#53

#51: Hört talas om ordspråket "att sila mygg och svälja kameler"?
#52: På vilket sätt förbättrar man konkret miljö och klimat genom att gnälla över svenskarnas gräsmattor? Det är i sammanhanget en "miljömygga".

Så mitt tips är att vi alla börjar gnälla över de svenskar som nyttjar kinesisk E-handel istället. Är inte det en "miljökamel" värd att stoppa så säg?

Moon AppleGrey
2022-08-02, 02:24
#54

#53: det ena behöver inte utesluta det andra.


'We're All Mad Here'
Alice's Adventures in Wonderland


Värd för Musik & Återbruk.
Medarbetare på Hår, Medeltiden, & Vikingar

/ Billy

Emo
2022-08-02, 06:35
#55

Det finns ett ordspråk som lyder: Många bäckar små gör en stor å.

Mycken klokskap i gamla talesätt.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Annons:
johan
2022-08-02, 09:28
#56

#53: Ja köpa prylar och kläder som ska skeppas över halva världen är ett större problem. Byter inte att annat också är ett problem.

Typ, bara för att du är mer provocerande på andra sajter, betyder inte att dina inlägg är positiva och gynnar forumet på denna sajt.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Pyttelite
2022-08-02, 10:35
#57

Här ett nytt grepp:

I ett försök att spara på dricksvattnet har Kungsbacka kommun inlett ett nytt projekt där man ska vattna kommunens fotbollsplaner med vatten direkt från Kungsbackaån istället. – Det känns som ett slöseri att använda dricksvatten till att vattna fotbollsplaner. Kan man undvika det vill vi göra det, säger Roland Engberg, underhållstekniker på Kungsbacka kommun. Det har tagit ett år att färdigställa projektet men nu kan fotbollsplanen vid Elof Lindälvs Gymnasium för första gången vattnas med å-vatten från Kungsbackaån som flyter förbi nära planen.

Läs mer här:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/unika-sattet-att-spara-vatten-anvander-kungsbackaan-for-att-vattna-fotbollsplaner


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


I ett försök att spara på dricksvattnet har Kungsbacka kommun inlett ett nytt projekt där man ska vattna kommunens fotbollsplaner med vatten direkt från Kungsbackaån istället. – Det känns som ett slöseri att använda dricksvatten till att vattna fotbollsplaner. Kan man undvika det vill vi göra det, säger Roland Engberg, underhållstekniker på Kungsbacka kommun.
CFIT
2022-08-03, 01:00
#58

#54: Jo, om man vill nå resultat så gör det faktiskt det.
#56: Vad hoppas du uppnå med enbart positiva inlägg på detta forum. Ett bättre klimat för forumet eller ett bättre klimat för planeten?

Om det är planeten som räknas, så vidhåller jag bestämt att folk i sverige får vattna sina gräsmattor bäst de vill, men att kinesisk E-handel skall förbjudas!

Moon AppleGrey
2022-08-03, 06:42
#59

#58: kan man visst det.

Och vad för resultat tycker du att du uppnår genom att sprida denna negativitet?
Bortsett från negativiteten, alltså.


'We're All Mad Here'
Alice's Adventures in Wonderland


Värd för Musik & Återbruk.
Medarbetare på Hår, Medeltiden, & Vikingar

/ Billy

johan
2022-08-03, 09:31
#60

#58: Skillnad på att vara kritisk och påpeka negativa händelser, än att som du oftare än inte gnälla på medlemmarna och plattformen.

Fattar faktiskt inte varför du är på iFokus när du mest verkar tycka det är sopigt. Om du tror att du försöker hjälpa till att göra det bättre behöver du nog ta en lång fundering på hur dina metoder framstår och fungerar. Dom påminner mest om en fidgetspinner skeppad från Kina.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

CFIT
2022-08-05, 04:21
#61

#59: Ok. Definiera negativitet för mig.? För jag vet att typ 95% av mänskligheten vill göra rätt. Men också att 99% ger upp så fort målet inte får ifrågasättas eller ens diskuteras.

#60: Att ni lägger mer ilska och energi på mig som person än på det jag försöker säga, säger precis allt om vad det egentligen är ni bryr er mest om………

Vilket är att ni "verkligen" bryr er om miljön…….. och det är så fint att ni bryr er…. men är det då rätt att hävda att de som ifrågasätter det minsta lilla, är negativa, dåliga, hemska och inte skulle bry sig ett dugg om varken miljö eller klimat?

Vad gäller klimat så finns där en del lungnande och av hysteri ifrågasättande information att läsa från IPCC. … "Hatar" ni dem också, eller har deras information aldrig nått er?

johan
2022-08-05, 10:18
#62

Problemet är inte att inlägg tar upp negativa händelser eller fenomen.

Problemet är att du hånar personer, ofta påpekar hur kasst iFokus är och är allmänt nedlåtande.

Så min undran är varför du lägger tid på en mötesplats med människor som du uppenbarligen inte någon större respekt för. Och om du inte menar att framstå som du gör, kanske du borde kolla igenom hur du formulerar dig och hur det mottages och lära dig något av det.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
Moon AppleGrey
2022-08-05, 10:21
#63

#61: tycker Johans svar i #62 tar upp det väldigt bra.


'We're All Mad Here'
Alice's Adventures in Wonderland


Värd för Musik & Återbruk.
Medarbetare på Hår, Medeltiden, & Vikingar

/ Billy

TatsuOni
2022-08-05, 11:07
#64

#61 Dina procent känns som att de är tagna helt ut luften.

Och vem ger upp? Johan har öppnat en diskussion om att alla skulle kunna göra en liten grej som ändå gör skillnad. Du tycker att det är fel grej och en för liten grej.

Du menar att folk ger upp för att man inte får ifrågasätta. Jag menar att det är du som försöker att få folk att ge upp.

Om alla sparar lite vatten så blir det mycket. Om alla gör något litet så gör det stor skillnad.


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Skönhetsrecept, Vikingar & Medeltiden. Medarbetare på Te, Goth & Musik

https://tatsu.blogg.se/

johan
2022-08-05, 11:49
#65

#64: Exakt. Och sånt här har en förmåga att smitta av sig. Folk har mindre belägenhet att skräpa ner på en ren yta än där det redan är skräp kastat.

Oavsett vad vi tror påverkas vi mycket av andras beteende.

Speciellt när vi ser att något kan funka bra för andra kanske det gör det för en själv också.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

TatsuOni
2022-08-05, 14:52
#66

Vi har egen brunn. Där märker man ännu mer tydligt hur viktigt det är att inte slösa vatten på dumma saker som t ex gräsmattan. Om vi använder mycket vatten, så märker man att vattennivån minskar.

Så vi tänker till mer än många som använder kommunalt vatten.

Vi har b la regntunnor till blommor m.m. blommor som b la odlas och vattnas just för insekternas skull. Folk som kommer hem till oss reagerar på hur mycket humlor, fjärilar och bin vi har här. För några år sedan så var det mindre. Vi har alltså lyckats öka beståndet genom att lägga till vissa växter och vårda markerna på ett annat sätt. Samt fått till t ex en bäck som även insekterna kan dricka ur.

Vi må vara en liten plats i det stora hela. Men när våra viktiga insekter minskar, så känns det ändå ganska stort att vi verkar ha mer än fördubblat vårat bestånd här.

Och tillbaka till vattnet. Vi kan inte vattna t ex hela potatisodlingen med kanna, så där anväder vi en väl inställd vattenspridare så att vattnet hamnar där det ska. Sedan så kombinerar vi färskvatten med kanna med regnvatten till övriga odlingar. T ex så tar vi till vara på slamvattnet från ankdammen för att vattna och ge näring till odlingarna.

Om jag en varm dag använder kanske 30 liter till blommor och kryddor och väljer regnvatten. + Alla liter som vi använder till t ex växthuset och väljer kannan istället för slangen. Samt att grannarna som vi delar brunn med gör samma sak. Då blir det många liter som vi sparar på en sommar.

Hade vi pumpat ut hundratals liter på gräsmattan så hade vi inte ens haft vatten i brunnen nu!


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Skönhetsrecept, Vikingar & Medeltiden. Medarbetare på Te, Goth & Musik

https://tatsu.blogg.se/

  • Redigerat 2022-08-05, 14:59 av TatsuOni
johan
2022-08-05, 16:07
#67

#66: Tror det vore bra om alla såg resurser som mer ändliga. I vårt bekväma samhälle är pris enda kopplingen vi egentligen får till hur sparsam man behöver vara.

Hade all tvingats att ta timbaserat pris, tror jag det skulle slösas med mindre el och alla skulle bli bättre på att försöka jämna ut belastningen över dygnet.

Om vatten kostade olika beroende på hur mycket vatten som finns tillgängligt hade inte folk slösat bort pengarna på att vattna gräsmattan.

Om det inte vore för att det drabbade olika människor olika hårt, skulle jag gärna se dynamisk och högre prissättning på allt som är skadligt för liv och planet och lägre på det som är bättre. Men jag gillar inte tanken på att vissa kan betala sig ur ett slösaktigt beteende, medan andra knappt skulle ha råd med i januari värme eller att duscha i juli.

Det finns en väldigt stark koppling mellan hur dyr el är och hur co2-intensiv den är. Billigare el har nästan alltid lägre utsläpp än när den kostar 3 kr / kWh om man ser till ett snitt över EU.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Pyttelite
2022-08-05, 22:19
#68

Jag förstår till viss del CFITs analys.

Att spara vatten i Sverige är väl bra men gör egentligen varken till eller från men den kinesiska e-handeln ger förmodligen ett större avtryck för miljön om man ransonerar den men ger ett bra erbjudande ekonomiskt i plånboken om man använder den.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


johan
2022-08-06, 09:08
#69

#68: Ja visst är det så. Men krimskrams från Wish blir inte ok bara för att inrikes flyg är ännu värre.

Det är ju absolut ingen som tror att bara man slutar med en sak så kan man fortsätta med allt annat utan konsekvenser.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
kamera0710
2022-08-06, 09:11
#70

Intressant också att en del som inte verkar ha engagerat sig i någonting reagerar över andras engagemang med orden: Varför engagerar ni er inte i ämne X och Y i stället??

johan
2022-08-06, 10:26
#71

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

johan
2022-08-07, 19:36
#72

Nämen tänka sig vad som slukar mest vatten i Las Vegas-området.

https://www.cbsnews.com/news/due-to-climate-change-nevada-says-goodbye-to-grass/

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

In a state where every drop of water counts, ornamental grass – which accounts for a large percentage of outdoor water use – has been banned in Southern Nevada, just one step being taken to address rising temperatures and shriveling reservoirs.
CFIT
2022-08-10, 00:49
#73

#72: Då måste jag bara meddela dig att du verkar befinna dig på fel forum.
Mitt tips är att du kollar upp https://ouramericaabc.com/equity-report/las-vegas/environment, istället❤

Watch original specials and view our interactive equity report revealing inequalities across five quality-of-life categories for the 100 largest U.S cities
CFIT
2022-08-10, 02:15
#74

Oups, "they" didn't want you to see that.☺

TatsuOni
2022-08-10, 07:24
#75

#73 Vatten är en miljöfråga och forumet heter miljö.


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Skönhetsrecept, Vikingar & Medeltiden. Medarbetare på Te, Goth & Musik

https://tatsu.blogg.se/

CFIT
2022-08-17, 01:28
#76

#75: Ja, om du bor i Indien.

Annons:
Maleficum
2022-08-17, 03:14
#77

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

I databasen Brunnar (det s.k. Brunnsarkivet) finns uppgifter om landets vatten- och energibrunnar. Uppgifterna kommer från brunnsborrare och privatpersoner. Databasen Brunnar är viktig för att skydda vårt grundvatten och för att planera för en hållbar vattenförsörjning.
johan
2022-08-17, 07:50
#78

#76: Är du helt ovetande om vatten-situationen i England och södra Europa?

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

CFIT
2022-08-20, 00:52
#79

#78: Bor du i södra Europa och talar du för engelsmännen?

Mvh//CFIT

Pyttelite
2022-08-20, 09:03
#80

Så här var det i mitten av Juli i Cambridge:

Call for customers to save water this summer With the UK in the grips of a heatwave, we are asking you for your help to save water.

Läs mer här:

https://www.cambridge-water.co.uk/news/call-for-customers-to-save-water-this-summer


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


CFIT
2022-08-23, 23:19
#81

Vi kommer alla att få de problem vi själva förtjänar. Men varför all denna fokus på andras problem innan vi själva drabbas?

TatsuOni
2022-08-24, 07:24
#82

#81 Varför sånt fokus på att "rätta" andra efter dina egna åsikter?

Varför inte förebygga problemen innan de uppstår?

Och vadå inte ett problem? Där jag bor, så är det stora varningar för brist på grundvatten i både stora och små magasin och i dem drag där det kommunala vattnet tas ifrån. Men du menar att mina grannar kan vattna på, om de skulle vilja ha den där gröna gräsmattan?

Och andra kommuner kan ju köra på tills deras nivåer blir låga? För iFokus allvetare, säga att det inte är ett problem!


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Skönhetsrecept, Vikingar & Medeltiden. Medarbetare på Te, Goth & Musik

https://tatsu.blogg.se/

johan
2022-08-24, 08:55
#83

#81: Förebygga problem som sannolikt kommer uppstå är inte din grej ser jag.

Gissar att det gäller sjukdomar där man kan minska risk också, som hjärt/kärl-sjukdomar, övervikt, diabetes, cancer, med mera också?

Varför lära sig något från andras erfarenheter och problem innan man drabbas av samma sak själv, liksom..

Har sagt det förr och tänker det igen.. Är detta dina åsikter, eller är du bara ute efter att vara ett troll och provocera?

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
kamera0710
2022-08-24, 12:06
#84

#83 Den sista frågan lär vi aldrig få klarhet i…

Pyttelite
2022-08-24, 19:35
#85

Var kommer önskan att hela tiden gå till personförsäkring ifrån?

Har ni inte tillräckligt med att försvara miljön?

Rent förnuftsmässigt så är det bra att avstå att vattna gräsmattor under en onormal torrperiod men har garanterat inte någon påverkan på grundvattnet nästa år varken upp eller ner.

Kvantiteterna är försumbara utifrån ett normalt grundvattenperspektiv.

Sedan kan man minskas kostnaderna genom att vattna mindre och man kan vara solidarisk mot de som inte har ngt vatten men de får knappast mer regn för det.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


CFIT
2022-08-27, 00:04
#86

#82: #83: #84:
Jag döper härmed denna tråd till "det stora gräsmattebråket". Och jag är helt övertygad om att den kommer att gå till historien som "diskutionstråden som räddade vår planet".

Ovanstående ironi betyder inte att jag föraktar eller försöker "rätta" någon annans åsikt……
Bara att jag personligen är helt övertygad om att bråka om gräsmattor är fullständigt meningslöst och att det definitivt INTE kommer att rädda vår planet. ❤

CFIT
2022-08-27, 00:50
#87

#85: ❤

johan
2022-08-27, 09:59
#88

#86: Det är 0,0 personer i denna diskussion som påstått att det ensamt kommer gör det.

”Påverka” och ”lösa” är väldigt olika saker.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

CFIT
2022-08-30, 22:55
#89

#88: Absolut!! att "påverka" och "lösa" är väldigt olika, det håller jag helt med om.
Men vad spelar det för roll om man påverkar 0,0 och löser 0,0?

johan
2022-08-31, 06:50
#90

#89: Men det är väl uppenbart att om 2 miljarder människor undvek att vattna gräsmattor och köra sina bensindrivna gräsklippare, plus arts offentliga platser där samma sak undveks, så hade det haft påverkan för tillgång till vatten och minskade utsläpp. Speciellt när man räknar ihop det över 50 års tid.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
kamera0710
2022-08-31, 06:58
#91

#90 Ja, många bäckar små.

Pyttelite
2022-08-31, 08:10
#92

#90: Tror inte att det i längden påverkar grundvattnet överhuvudtaget.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


johan
2022-08-31, 09:00
#93

#92: För vatten är det nog mer temporärt/säsongsbetonat. Det kan jag absolut hålla med om. Men om man behöver välja mellan gräsmatta och dricksvatten borde valet vara rätt enkelt. Och vissa tider, i vissa områden, är det faktiskt alternativen.

För utsläpp från motorklippare är det mer långvarigt.

Min poäng är främst kostnad vs nytta.

Att jordbruksmaskiner släpper ut mycket växthusgaser ger ändå ett enormt värde: Mat
Att alla ska has 5 mm perfekta gräsmattor klippta med 2-takt motorklippare: Lågt värde.

Jag föredrar att kapa bort slöseri över nytta, även om nyttan ger större utsläpp.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Pyttelite
2022-08-31, 12:14
#94

#93: Fast de som är noga med klippet idag har väl en elrobot med laddstation?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


johan
2022-08-31, 14:25
#95

#94: :)

Lite tveksam till att majoriteten av alla klippningar senaste 50 åren har varit det. Men vi får väl se hur många år det behövs framåt för att det ska vara uteslutande eldrivna klippare.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Pyttelite
2022-08-31, 16:11
#96

#95: Nej så är det men då kan vi ta med alla tidigare aktiviteter som vi fixar idag så att vi ligger på plussidan.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


CFIT
2022-09-02, 23:37
#97

Som kuriosa bara. Ni vet väl att Sveriges alla bensingräsklippare bidrar med dubbelt så mycket Co2 än vad hela det Svenska allmänflyget gör? Så problemet torde väl egentligen inte vara bevattningen utan snarare den efterföljande klippningen?

Annons:
johan
2022-09-03, 10:49
#98

#97: Spännande. Har du någon källa på det?

Tycker att flyg för oproportionerligt mycket skit, men även jag vet att motorgräsklippare har riktigt dålig rening, låter det helt galet.

Eller inte helt och hållet förvånande.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

CFIT
2022-09-04, 02:05
#99

#96: Jag vet att du är den ende här som vet vad jag vet och vet vad jag egentligen försöker att säga utifrån det jag vet helt oavsett vad andra anser sig veta om vad det egentligen är jag själv egentligen vet.❤

CFIT
2022-09-04, 02:18
#100

Pyttelite är också den ende här som vet vad "allmänflyg" egentligen betyder.

Upp till toppen
Annons: