Etikettallmänt-om-miljö
Läst 11018 ggr
Gasoline
2014-03-16, 14:23

Ättika - Naturligt allrengöringsmedel

Att ättika är mångsidig har varit känt sedan 1600-talet, sedan dess har man hittat fler och fler användningsområden. Ättikan tillverkas idag genom att alkohol får jäsa och det bildar då ättiksyra.

Ättika. Foto: Gasoline

Förutom att ättikan gör marängen mer lättvispad och saltgurkan mer hållbar så är den även städarens bästa vän, då syran skapar en ogästvänlig miljö för mögel och bakterier. Dessutom är den miljövänlig! 

Nedan följer några husmorsknep med ättika.

  • Dålig lukt - Ställ ut en skål/ett glas ättika så suger den åt sig den dåliga lukten. 
  • Avkalka kaffebryggaren - Använd en deciliter ättika och sex deciliter vatten. Kör igenom hälften av blandningen, låt maskinen stå avstängd i 10 minuter och kör resten av blandningen. Skölj ur med rent vatten tre-fyra gånger efteråt. 
  • Fräscha upp disktrasan - Lägg den i en liter hett vatten tillsammans med en halv matsked ättika en stund och skölj ur, då känns den genast fräschare. 
  • Rengör toaletten - Häll en rejäl skvätt i toaletten och låt stå över natten. Borsta och spola, klart!
  • Rengör strykjärnet - Har man beläggningar på strykjärnet ska man lägga några lager ofärgat papper (tex. hushållspapper) i en gratängform som strykjärnet ryms i. Dränk pappret med ättika och ställ strykjärnet på pappret, låt stå några timmar och sedan är det bara att torka bort. 
  • Blanka ytor - Blanda en del ättika och tre delar vatten och spraya på blanka ytor som behövs rengöras (kakel, speglar, glas, handfat eller liknande) och torka av med en torr trasa. Detta ger ett blankt och fläckfritt resultat. 
  • Djur som kissat inne - Torka upp efter djuret och dutta på stället där dom kissat så blir du av med lukten, det minskar även risken att dom vill kissa där igen. 

Tänk på att ättika är irriterande för huden. Undvik ångorna och stänk i ögonen. Om du får ättika i ögat, skölj med vatten och kontakta sjukvården. Ska hållas utom räckhåll för barn!

Artikeln är ursprungligen skriven för husmorstips ifokus

Källor:
http://www.husmodern.se/universalmedel.html http://www.kavli.se/produkter/attika/Pages/products.aspx http://smasteg.nu/tio-tricks-med-aettika http://smasteg.nu/rengor-med-aettika-och-bikarbonat Kloka råd och huskurer - Bokförlaget Semic

starhawk
2014-03-16, 14:34
#1

Ett annat användningsområde som ni inte kände till: pensla det på ett område där en dekal skall appliceras fungerar utmärkt som dekalvätska. 

Tror minsann dom försöker lura oss där för luktar man på en del dyra dekalvätskor så vad luktar dom jo ättika!

P.S. detta gäller alltså vattendekaler, dom som man blötlägger för att dom ska lossna från papperet inte nån av dom självhäftande saker som ibland felaktigt kallas dekaler

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Gasoline
2014-03-16, 14:36
#2

Där ser man, intressant 🙂

Åsa S
2014-03-28, 22:21
#3

Funkar även att använda ättika istället för mjukmedel i tvättmaskinen (nej kläderna luktar inte ättika). Det går även bra att rengöra tvättmaskinen med ättika.

Gasoline
2014-03-29, 07:14
#4

#3 ja, det har jag provat och det fungerar super bra. Kläderna luktar inget annat än kläder och samtidigt rengör man tvättmaskinen lite :-)

starhawk
2014-03-29, 16:26
#5

#3: En intressant fråga i sammanhanget "vanliga" mjukmedel försämrar funktionen hos supertrasor och frotté hur är det med ättikan i det avseendet?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

lordgortor
2017-06-07, 14:42
#6

Ättika tillverkas syntetiskt. Den tiden är förbi då Perstorp AB tillverkade ättika ur mer eller mindre naturliga råvaror.

starhawk
2017-06-08, 07:33
#7

Ett annat användningsområde: äggkokaren blir väldigt nerkalkad efter ett tag, häll i en matsked ättika och fyll på med vatten upp till kanten. Låt stå en timma, dra runt med diskborsten så allt lossnar, häll ut och skölj med vanlig vatten några gånger alternativt torka rent med hushållspapper. Ser ut som ny!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Upp till toppen