Föroreningar

Har du en miljöbov i håret?

2009-04-01 18:11 #0 av: Sehvrin

Båtbottenfärger, kosmetika och mjällschampo, dessa tre har en sak gemensamt: De innehåller ämnet zinkpyrition, ett ämne som är mycket giftigt för vattenlevande organismer. Det räcker med drygt en halv tesked mjällscampo för att hälften av alla fiskar i ett 1000 liters-akvarium ska dö inom fyra dygn.

Användningsområden för zinkpyrition

Har du en miljöbov i håret?

Zinkpyrition är ett ämne som används i vissa båtbottenfärger, som konserveringsmedel i kosmetika och som aktiv substans i många mjällschampon. Anledningen till att den används till dessa områden är att den är mycket effektiv för att hindra tillväxten av mikroorganismer.

Det är inte alla båtar som får använda bottenfärger med zinkpyrition, utan endast de över 12 meter som är i yrkesmässigt bruk.

Kosmetika får bara innehålla max 0,5 %, men för mjällschampo är gränsen 1 % och detta för att över den gränsen kan det utgöra en hälsorisk för människor genom att irritera ögon och hud.

Mänden zinkpyrition som används i Sverige varje år är runt 2,4 ton i båtbottenfärger och minst 10 ton i schampo.

Hur motverkar zinkpyrition mjäll?

För att svara på den frågan måste vi först gå igenom vad som orsakar mjäll: Mjäll beror på en encellig jästsvamp som normalt finns överallt på huden, men vid en lokal ökning, eller om man är extra känslig, kan huden reagera genom att producera fler hudflagor. Men det är inte alltid vita hudflagor i hårbotten beror på mjäll, utan det kan bero på att hårbottnen är torr. Det är bara 15-20 % av Sveriges befolkning som har mjäll.

Zinkpyritonet hjälper mot mjäll för att den minskar antalet jästsvampar i hårbotten.

Hur giftigt är zinkpyriton?

Det är fiskar som är mest känsliga mot zinkpyrition. När 3 ml (drygt en halv tesked) mjällshampo, vilket är 2,6 mg zinkpyrition, tillsattes i ett 1000 liters akvarium så dog hälften av fiskarna inom fyra dygn. Men ämnet påverkar även andra vattenlevande organismer, så som kräftdjur, musslor och alger.

Nedbrytning

Första delen av nedbrytningen går snabbt, särskilt om ämnet utsätts för UV-ljus, och det bryts ner helt på 30 dygn. Dock finns restprodukter kvar längre och dessa är fortfarande giftiga, men på 30 dygn har giftigheten minskat till mellan en hundradel och en tjugodel av den ursprungliga giftigheten.

Zinkpyrition skulle kunna vara ett problem i reningsverken då vattnet som strömmar in dit utsätts för mycket lite solljus och delar av reningsstegen sker med mikroorganismer. Dock har ingen studie gjorts på detta, men eftersom giftigheten är hög för andra mikroorganismer kan man tänka sig att den är hög för de på reningsverken också.

Alternativ

Det finns alternativa aktiva substanser till zinkpyrition, både de som är sämre och de som är bättre. Till de bättre tillhör piroctone, som dock fortfarande är giftigt men inte lika giftigt som zinkpyrition. Den bästa alternativa aktiva substansen i mjällschampo är svavel och salicyrsyra.

Vilka alternativ ska man då överväga som konsument?

För det första ska man ställa sig frågan: Behöver jag mjällschampo? Om du använder den i förebyggande syfte, eller har torr hårbotten finns det andra schampon man kan använda

För det andra så bör man undvika schampon med zinkpyrition i största möjliga mån.

För det tredje så tvätta inte håret med schampo som innehåller zinkpyrition om du tvättar direkt i havet, en sjö eller annat vattendrag.


Läs mer på: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/vara-rad-och-tips/hygien-och-halsa/mjallschampo/

Källa:

Svenska Naturskyddsföreningen (2004) Undersökning om zinkpyrition i mjällschampo [pdf]

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-04-01 20:20 #1 av: Tom-B

Eftersom Du nämner båtbottenfärger som första ord i Ditt inlägg, tar jag mig friheten att hänvisa till en tidigare tråd här på miljö: Bottenfärg-Nej, Båttvätt-Ja.

//Tom

 

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-04-02 00:57 #2 av: moondancer

Tur att det finns mjällschampo utan just det läskiga ämnet. T.ex. apotekets mjällschampo

Anmäl
2009-04-05 15:07 #3 av: Sehvrin

Jag tycker att det är rätt konstigt att det är helt ok att ha zinkpyrition i schampo och kosmetika utan särskilt starka restriktioner, medan när det kommer till båt färg så är användningen begränsad. Jag tycker den borde vara mer begränsad för kosmetika och schampo också.

Det är dessutom inte lätt som konsument att veta om ens schampo innehåller ett miljöfarligt ämne, eller för den delen andra produkter man köper.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-06-01 21:22 #4 av: vildarosen

använder inte mjällshampo eller båtfärg men vissa sorters smink använder jag

Anmäl
2013-04-18 18:34 #5 av: NeonNea

Jag slutade sminka mig för ca 1,5 år sedan. Har nyligen börjat tvätta mitt hår med bikarbonat och äppelcidervinäger. Funkar jättebra för mig! :)

Dessutom har jag hört att ett avkok på nässlor ska vara bra mot mjäll! ;)

/NeonNea

Medarbetare på Wicca iFokus

Anmäl
2013-04-28 22:50 #6 av: Halvdansken

Använder inte shampoo överhuvudtaget.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.