Annons:
Etikettlivsstil
Läst 7027 ggr
Sehvrin
4/17/09, 10:11 PM

Kan jag? Måste jag?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I alla beslut man tar ställer man sig, medvetet eller omedvetet, två frågor: Kan jag? Och: Måste jag?

Kan jag?

För att kunna fatta ett beslut måste det finnas möjlighet att genomföra det, kanske är det fysiskt eller ekonomiskt omöjligt.

Ett exempel är när man är ute och handlar och så har man två alternativ: ekologiskt eller icke-ekologiskt och det ekologiska alternativet är dyrare. Om man då har dålig ekonomi så kan svaret mycket väl vara "nej", men om svaret är "ja" så kommer nästa fråga:

Måste jag?

Att vara miljövänlig kan vara lite jobbigt, till exempel att behöva ändra sina vanor eller betala lite mer för saker.

Om vi återgår till exemplet så kanske man står där i butiken med den ekologiska varan i ena handen och den icke-ekologiska i den andra och så tittar man på priset. Kanske tvekar man då att betala de extra pengarna, pengar som man kanske skulle ha använt till godis, biobesök, en bra bok eller något annat som inte är livsnödvändigt.

Att ställa sig frågan "Måste jag?" är inget fel, utan bara mänskligt. Men att vara medveten om sina val är viktigt.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Annons:
rifla
4/17/09, 10:53 PM
#1

jag vill mera för snart måste jag om vår jord ska kunna producera maten vi ska ha.

Men man behöver inte göra alla förändringar på en gång, börja med att byta ut någon vara då och då.

och framför allt känn vilken skillnad det är på smaken..man kan bara inte tro det..

Coturnix
4/18/09, 1:09 AM
#2

Dilemma, tycker jag; Svensk honung från svenska biodlare eller ekologisk honung från Argentina?

Ekologiska "blåbär" från Mexico eller blåbär från skogen nära min bostad?

Hellre en liten bit ekologiskt svensk kött än en hel fläskfilè från en sorgligt uppfödd gris?

Ett ekologiskt ägg till frukost istället för två ägg från en ledsen höna som framlider sitt korta liv i en minimal bur?

Är det sant att det kostar tio kronor mer att odla ekologiskt kaffe?
Eller är det något som tar extra bra betalt för människors goda vilja?

(Det är dyrt att gå till tandläkaren? Men jag har råd för jag struntar i att gå till hårfrisörskan och göra slingor, permanenta etc.)

Vad prioriterar Du? 

(Eller så blir det ekologisk grädde i början på månaden och billiga miljöovänliga skräpsurrogat i slutet.Obestämd)

moondancer
4/18/09, 1:25 AM
#3

Helt klart självplockade blåbär istället för köpebär från Mexico. Det kan väl inte bli mer ekologiskt. Jag satsar mest på svenskt och närproducerat, eftersom jag inte vill att maten ska resa tre varv runt jorden för att komma till mig.

Ekologiskt satsar jag på så mycket jag kan.

Jag avstår ifrån djur från haven, då jag anser att de inte behandlas bra alls, och att hela produktionen är ohållbar. (se bara på utfiskningen av torsken)

//Olle
Sajtvärd för svensknatur.ifokus, miljö.ifokus och studier.ifokus

rifla
4/18/09, 1:52 PM
#4

Så mycket dyrare är det väl ändå inte. men det kanske är billigare här där vi är så många som köper kravmärkta varor och närproducerade så priserna gått ner betydligt. men ett ekologiskt ägg innehåller mkt mera vitaminer och mineraler än massprodukterna. så ett sånt kanske är bättre än 2 vanliga…

ett steg i taget, inte allt på en gång.

Sehvrin
4/18/09, 3:04 PM
#5

#4 Frågorna gäller inte bara när man köper mat, jag tog det bara som ett exempel. Det kan  handla om att man kanske är rädd för att få/har mjäll och därför använder mjällschampo som kan vara skadligt för miljön, att byta uppvärmningsätt i huset eller om man ska återvinna eller ej.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

rifla
4/20/09, 12:37 PM
#6

#5 det förstod jag allt…men det ena ger det andra när man blir medveten om miljön. och man tar det som inte kostar för mycket.

Här ska vi bygga i källaren och ska ha golvvärme och det får bli solpaneler och accumulator tank till vattnet. vi har räknat ut att 6 st paneler på huset ger oss dagsbehovet av varmvatten och värmen i golvet kanske i jan vi får sätta på elen. sen har vi från och till lufts värme i huset och det går numera att förvandla om med solpanel så den värmen kommer från där med. så några mera panel får det bli.

Annons:
Bjornen
4/21/09, 12:45 PM
#7

Att jämföra svenska blåbär med de från Mexico är ingen bra jämförelse. Amerikanska blåbär är mera lik våra svenska odon i smak och de är inget bär som man föredrar.

Alla handlingar bör vara övertänkt. Tyvärr sker många "val" utan något val utan bara av slentrian. Allt för många orka inte bry sig utan det blir exakt lika som förra gången. Huvudet är till för att användas till annat än att ha mössan på. En del saker borde vi tänka mycket före medan annat kanske vi behöver bara tänka lite.

Jag själv litar inte på KRAV-märkningen och många produkter säljs som KRAV-märkta fast det är ligger en process som är mycket process och kemi. Ex.vis potatismjöl som är gjord av ekologiskt odlade potatisar. Många köper ekologisk potatismjöl men inte den riktiga oroceserade potatisarna. Ekologiska varor som transportats långt innebär att de skördats i ett för tidigt skede och är bara eftermognade. Bästa kvaliten av växtprodukter är de som odlats så långt norrut som möjligt då de har haft lång och intensiv solglans.

Skördetidpunkten är en mycket viktig kvalitetsfråga. En morgonskördad grönsaker är mycket ohälsosammare än en sen eftermiddagsskördad grönsak. Skörden ska också ske efter en solig dag. Vem frågor efter skördetidpunkten ?

Tänk före inköpet och en massa onödiga och farliga varor blir oköpta. Köp inte mer än du förbrukar. Allt svinn är onödigt och i dagens samhälle bara ett problem.

Upp till toppen
Annons: