04. Klimat

Ulf Danielsson om klimatkrisen

2017-05-28 08:23 #0 av: Magi-cat

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik och aktiv skribent om klimatkris och miljö.
Aktuell med boken "Vårt klot - så ömkligt litet" där han bl.a. förklarar naturvetenskapen och fysiken bakom klimatforskningen.

Här i en artikel i DN där han svarar Björn Wiman som vill ta det lilla lugna och inte tror på en grön revolution.

Danielsson är mer pessimistisk, men samtidigt optimistisk. Vi kan komma till en "tipping point" också i mänskligt medvetande med ett skifte i människors förhållningssätt, hoppas han. 

"Det handlar om att se svårigheterna utan skönmålning, och inse att det inte kommer att gå väl om inget görs. I denna mening handlar det definitivt om pessimism. Men det är en klarsynt pessimism, som inte stannar i uppgivenhet. I stället går den vidare för att föda fram en vilja att faktiskt göra något åt det som sker. Men det förpliktigar och det följer krav. Det handlar om blod, svett och tårar men bortom detta en vision om en bättre framtid som fler borde bry sig om att försöka formulera."

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/ulf-danielsson-klimatkrisen-kommer-att-krava-blod-svett-och-tarar/

Jag tror det ligger mycket i vad han säger. Vi kan inte fortsätta så här och låtsas som om allt är som vanligt och kommer att fortsätta vara det. Men vi får absolut inte bli uppgivna.

Hjärta "It has always been easier to destroy than to create." (Spock)

Anmäl
2017-05-29 06:33 #1 av: kamera0710

Med Donald Trump vid rodret i USA är jag inte alltför optimistisk, tyvärr.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.