03. Miljömärkningar

Ekologisk matproduktion

2009-03-25 18:43 #0 av: Tom-B

 

Vad skiljer ekologisk mat från konventionellt producerad?

I den ekologiska odlingen ersätts konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel med andra åtgärder. Vissa hjälpmedel i produktionen, som betraktas som "naturliga", får användas, till exempel såpvatten och kalk.

 Fodret är i huvudsak ekologiskt producerat på den egna gården.

 Läkemedel för djur, till exempel antibiotika, används restriktivt. Om ett djur får läkemedel förlängs karenstiden innan djuret slaktas.

 Det är också viktigt att djuren vistas utomhus och får utlopp för sitt naturliga beteende.

 Genetiskt modifierade organismer får inte användas vid ekologisk produktion. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser och så kallade processhjälpmedel kan användas reglerat.

Vill Du läsa mer, gå in på Länkar i listen ovan, klicka Märkning av mat och sedan Ekologisk mat.

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-03-25 22:09 #1 av: moondancer

Jag köper ekologiskt så ofta jag kan, och jag hoppas verkligen att andra gör det med. Det enda negativa med att köpa ekologiskt är nog priset.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.